Bitcoin ostaminen

Bitcoin ostaminen on mahdollista kahdella eri tavalla. Niitä voi louhia tai ostaa CFD-kauppana. CFD tulee sanoista Contract for Difference ja se tarkoittaa, että kauppaa käydään jollakin rahoitusinstrumentilla, mutta itse instrumenttia ei omisteta suoraan. Louhiminen tapahtuu laskentateholla, jota tuottavat tehokkaat prosessorit. Ne pyrkivät ratkaisemaan matemaattisen kaavan ja kun se onnistuu, siitä syntyy lohkoketjuun uusi lohko. Onnistuneesta lohkoketjusta saa palkinnoksi bitcoineja tietyn määrä. Louhimisesta saa tällä hetkellä 6.25 bitcoinia ja seuraavan kerran palkkio puoliintuu näillä näkymin vuoden 2024 toukokuussa. Louhiminen on kuitenkin suhteellisen kallista, joten hyöty saattaa jäädä pieneksi.

bitcoin ostaminen

Bitcoin ostaminen pähkinänkuoressa

Jos louhiminen ei tuota bitcoineja riittävästi kalleutensa takia, on ostaminen huomattavasti helpompi valinta. Sijoittaminen bitcoiniin on jotakin sellaista, mitä tavallinen pankkimaailma ei kykene tarjoamaan. Samalla on muistettava, että se luo myös vastuuta eikä tätä sijoitusta kannata jättää oman onnensa nojaan.

Ensin on tutustuttava bitcoinin arvonkehitykseen sekä jonkin verran perusteisiin, millainen kryptovaluutta se on. Sen jälkeen on otettava huomioon kaikkein tärkeimmät perusasiat sijoittamisen kannalta. Ne ovat riskinsietokyky eli ei voi sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä. On arvioitava likviditeetin tarvetta lähitulevaisuudessa sekä päätettävä myös, millainen on oikeanlainen hajautus, jos on käytettävissä isompi summa bitcoineihin.

Sijoitus onnistuu, jos valuuttaa säilyttää turvallisessa paikassa ja yksi hyvä vaihtoehto on niin sanottu kylmälompakko. Sijoitus kannattaa laittaa vähintään kahdeksi vuodeksi, jolloin volatiliteettiriski saadaan ehkäistyä. Sen jälkeen kannattaa seurata markkinoita ja uutisia tarkasti sekä sitä, miten ne vaikuttavat kurssiin.

Bitcoin ostamisen vinkit

Jos markkinoilla on vähänkään merkkejä ylikuumenemisesta, on tärkeää huomioida se sijoitusta tehdessä. Siinä tilanteessa voi vähentää riskiä, jos hajauttaa sijoituksen ajallisesti. Eli tekee ostot pienemmillä summilla sekä useina eri ajankohtina. Se on hyvin usein isoa kertaostoa parempi ratkaisu.

Kun ostaa bitcoineja, kannattaa käytetty kurssi laittaa talteen verotusta varten. Joskus saattaa tulla se tilanne, että bitcoin arvo muuttuu ja haluaakin myydä osan virtuaalivaluutastaan. Myynti on veronalaista ja jos siitä saa voittoja, se on pääomatuloa. Joillakin myyntialustoilla toteutuneet vaihdot jäävät muistiin, mutta mikäli alustalla ei ole tällaista palvelua, ei pysty millään konstilla selvittämään myöhemmin käytettyä kurssia. Tämäkin on pieni asia, mutta saattaa ostamisen kohdalla usein unohtua.